Wednesday, June 8, 2011

Bersahabat dengan tujuan tertentu.



Adakah anda berkawan dengan seseorang disebabkan rupa atau kebijaksaan atau sebab-sebab lain yang anda sendiri fikirkan? Jika Ya. Maka bodoh lah anda kerana kita nak bersahabat dengan seseorang mesti ikhlas tau. 


Dalam dunia ni ada macam-macam jenis kawan. Topik ni memang terbuka khas untuk semua lapisan masyarakat, kaum dan umur. Tak semestinya budak 14tahun je yang nak berkawan, manusia umur 50tahun pun masih memerlukan kawan. Betui dak?


Sepanjang I hidup di dunia selama 23tahun ni, bermacam-macam jenis kawan I jumpa. Yang mana kawan yang dikawan hanya bila nak dekat exam je. Sebab kau ni robot untuk dia revise balik ape lecturer ajar. Lain-lain time, goodbye kawan study untuk exam!


Lagi satu jenis kawan, kawan time dekat hostel je. Waktu dia susah nak mintak kau tolong basuhkan baju, jahitkan sua dalam dia koyak (err, geli siyooottt), urutkan kepala dia. Waktu-waktu lain, bye2.


Kawan yang jenis sebab aku dah takde group untuk presentation, aku amik jelah minah dua ekor ni. Lain-lain time, aku dengan kawan study aku je. Yang ni memang aku geram betul. Mana pegi kawan study kau tu? Pegilah satu group dengan dia. Sebab kawan study kau tu tinggalkan kau kan? Sebab tu kau kutip kawan yang jenis "sebab aku dah takde group untuk presentation, aku amik jelah minah ni dua ekor".


Aku kawan dengan kau sebab kau ada kereta, senang sikit aku nak merayap. Padahal time dulu-dulu, makhluk ni takde kereta, kau buat bodoh je. Kalau makhluk ni mintak kau ajar dia something pun kau ajar marah-marah. Tapi....bila makhluk ni dah ada kereta, mula lah menggesek-gesek macam CIPANzi.


Tak baik tau buat kawan macam ni. Cuba kalau berkawan tu ikhlas. Jadi manusia yang baik sikit.


Lagi satu, pernah tak jumpa kawan perempuan yang macam ni:


1. Time tu, dia datang bulan mengambang. Pastu, kau tanya dia something, dia buat muka masam je, pastu nak marah-marah. Tup-tup, datang satu mamat hensem yang minat kawan kau tu. Dia pun tegur kawan kau yang bulan mengambang tu. Tiba-tiba, kawan kau yang bulan mengembang tu senyum punya lebar, macam takde bad mood tadi. CILAKAK punya kawan. Aku benci betul minah macam ni.


2. Time tu, kau buat kerja group dengan dia. Tiba-tiba bulan mengambang dia datang, suruh kau buat kerja sebab dia dah buat kerja banyak sangat. Dah tu, kau tu yang tak nak bagi-bagi kan kerja, nak buat sorang-sorang, dah rasa pandai sangat kannnnnn. Choiii!


Ok lah, emo pun tak guna. Sila ambil ikhtibar dari contoh-contoh yang I bagi di atas ye. Berkawan mesti ikhlas. Jangan suka marah-marah kawan. Kalau you suka marah-marah, sebenarnya kawan you yang ramai-ramai tu mengutuk you kat belakang. Percaya lah.


Semenjak jadi penganggur ni, best je. Duduk rumah makan tido, dan I bakal mengembang seperti kembang semangkuk. 


Saje nak buat uols terliur :p Sambal udang petai. Masak sikit je. Sebab kat rumah, I sorang je pandai makan petai. Yang len sume tak layannn.

Ayam goreng tepung. Walaupun hitam-hitam sedikit, rasa dia umpphhh tau (masuk bakul angkat sendirilah)

Sejak jadi penganggur, I jadi pengasuh budak kecik ni. Tengok tu, spek orang dewasa pun kau main tarammm je eh Fathur.

Tido dalam my room sweet room memang syiokkkk.

Selamat hari rabu semua.

Maaflah, entry panjang sangat naaa.

Salam.

31 comments:

pu3khaleeda said...

canteknye bilik ! jeles ~~

Cik Suheela said...

heeee biasa je yang bilik tu..

NurIzza said...

i ikhlas kawen ngn cik suheela..

kalu i wat u terasa ati mintak maaf.... wpun sekejap jer pengenalan kita(aper ke jadah ayat nak gedik nie) hahaha...

Cik Suheela said...

HAHAHA..ko lah kwn aku yg dlm kategori baik..takde kwn bersebab ewahhh ;p

Balqis Azhar said...

dah pnhh rasa..and pn buat..kihh3

Cik Suheela said...

ehehe...i byk kali merasanya..

zOeY zAu YaH said...

selalu jumpa kwn yg nk amik kesempatan saja..sedih tau..kita iklas tp org buat cmtu kt kita.

Cik Suheela said...

tulah..i pon slalu jumpa yg mcm ni..mls i..lepastu jgn kwn lagik ngn dy..sonang...ehe :)

Ila Mhd Noor said...

cantekk bilik. and cadar kite same lahh ;P

Cik Suheela said...

ila: serus ke sama????HAHAHA gimme 5..tu cadar mak i bagi..I men taram je pakei ehe :)

shafmechy said...

sy kawan dengan semua orang...hehe..tak kira tua muda..kita pun kawan kn? =)

Cik Suheela said...

heee saya pun kawan ngn semuaaaa orang :D ekekek

L@dyKichiMachiko said...

sambal petai!! ailike it too..kl ade ni kompom nasi tambah dek oi.

bilik tu cantik..cadar pun comel.bunga2 chenta (^_^)

Cik Suheela said...

hehehe peminat petai..gimme 5!!! ;p

✿ boonga_kecik ✿ said...

bilik u sgttttttt cntek.. jeles i.
nak sikit petai. sedap giler

mySara said...

sakitt hati kan bile TERRRdapat kwn yg cenggitu.. last2, memg say bye2 laa.. hihi :P

Cik Suheela said...

✿ boonga_kecik ✿: petai mmg sodapppp ^^ bilik i biase jelah heeee..

Cik Suheela said...

mysara: ehe tulah..kawan mcm tu,habes je study toksah dikawan lagi..buang masa..huhu

Syafiq_Elf said...

Wahh sambal udang petai, jgn hbiskan pulak ^^

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

heavennyaaa ikan bilis petaiii:)) yummy yummy.

isabelle said...

cozy nye bilik.
jeles tawww

Cik Suheela said...

syafiq: dah habes dahhhh heee

Cik Suheela said...

fifiey: heaven gilaaaa :D eheh

Cik Suheela said...

isabelle: hehehe best untuk tido je ;)

Azmira Yusof said...

macam sedap je SAMBAL PETAI tu .. nasi putih ade tak ? boleh makan kat sniee ... pehh terkuar air liurr

Cik Suheela said...

nasi putih ada kat dapur..amik lah HAHAHA :p

PinkLuscious said...

berduyun2 kawan macam nih.. menakitkan hati..tapi kadaang2 tuh kesian jugak. wuu., :(

PinkLuscious said...

berduyun2 kawan macam nih.. menakitkan hati..tapi kadaang2 tuh kesian jugak. wuu., :(

Raden said...

alamak..bilik comfy abes nieh..kalo masuk bilik camni kompem membute je keje..

Cik Suheela said...

PinkLuscious: huhu tahu tak ape..

Cik Suheela said...

raden: hahaha i masok bilik pon, membuta je kejenya T_T