Tuesday, June 21, 2011

Bekerja bersama-sama orang berlainan bangsa. Ada cabaran ke??

Siapa pernah bekerja dengan non-malay? Macam bekerja bersama-sama chinese atau india ke? Apa pengalaman korang ek? Boleh NGAMM tak?


Harini saya pergi interview satu syarikat yang totally 100% chinese pekerjanya. First-first dia request saya kalau dapat kerja ni awak boleh bukak tudung tak? Lagi satu dy request saya suruh pakai skirt pendek with lengging. Saya agak terkejut beruk sebab tak kan lah dia tak nampak haku pakai tudung litup semua ni, tak kan lah nak suruh hakuuu pakai skirt pendek with legging dan memakai tudung? Astaghfirullah. Memang buruk bebenor le ghupenye. Selepas saya negotiate dengan manager dia, then dia pun kata dia hormat agama saya. Dia bagi saya pakai skirt labuh, pakai tudung & bagi saya masa waktu untuk solat zuhur dan asar. Alhamdulillah, Allah permudahkan jalan untuk saya mencari rezeki.


Saya tahu saya takde lah BAIK sangat. Tapi sekurang-kurangnya saya ada prinsip. Saya cukup ilmu tentang agama, yang HARAM tetap HARAM. Tak ada yang menghalalkan nya walaupun dalam mencari pekerjaan.


Memandangkan syarikat tu almost 90% client nya adalah malay, adalah sangat penting bagi dia untuk amik saya bekerja sebab saya amat lah fasih berbahasa melayu. Confirm lah kan, saya kan melayu.


Dulu-dulu masa zaman saya di matrik johor, saya ramai je kawan-kawan chinese. Memang tak ada masalah sebab saya suka study dgn diorang. Semangat diorang sangat tinggi untuk bersaing antara satu sama lain. Tapi, semenjak masuk uitm, kawan saya hanya melayu. Yelah, kat uitm mana lah ada kaum lain selain melayu.


How about your opinion? Perlu ke nak kerja tempat ni? Hmmm...


Salam.

16 comments:

al_hakim said...

hurm..awk pi yg mane ni?syarikt tu 90% melayu atau 100% non muslim?

Cik Suheela said...

syarikat tu 100% pekerjanya non muslim..tapi pelanggan/client di syarikat tu 90% melayu..huhu

sbb tu dorg nak hire saya T_T

i'm ezza haniza said...

ikut kata hati ..mana2 pegi pn kene pandai jaga diri la syg :)

Cik Suheela said...

thanx ezza..i bersemangat dgr kata2 you heee :D

Marya Hana said...

setuju dengan ezza haniza, mane2 u pegi pon pandai2 jage diri. i rase peluang x dtg begolek, u dah dapat kerja kan.. ok ape.. teroskan aje. lagipon diorg hormat pendirian u..

:)

gudluck. buat keputusan yg bijak.

Cik Suheela said...

thanx marya sweetie.. :)

saya pon rasa perlu teruskan..peluang pun dtg skali je kan..huhu

Hang Leo said...

pakai skirt labuh??labuh mana??skirt labuh bagi cina xde la labuh sangat kan..nampak betis jugak or nampak kaki jugak..bese la kan cina..dia nak pekerja seksi sbg tarikan pelanggan..



klu ikutkan pluang..mmg besar pluang ..berkerja ngan cina adalah pengalaman berguna coz stategi perniagaan cina mmg mantap tp depend on syarikat gak la....

bagi saya awk terima jela,tp pastikan betul2 pasal skirt tu...

mayra aish♥ said...

heee...lebih kurang lah soalan interview kita ;)

tapi cik suheela nyer lagi better kot :D nak taw naper?t singgah my blog k?

bg mayra...apa kata cik suheela try dulu..coz dye dah bg excuse utk pkai skirt labuh & tudung lagi satu sal waktu solat.tu pun kira ok lah 2..xsalah kalau cuba dulu kerja kat situ ;)

pija mija said...

xpe suheela. rezeki awk dekat situ. awk teruskan yea. jgn cepat melatah dgn keadaan. mula2 mungkin awk akan kekok sikit. tapi nanti akan biasa. sy dari kecik sampai besar sekolah and kerja dgn orang cina. semangat bersaing diorang mmg tinggi.
goodluck yunk ^_^

NurIzza said...

klu sampai kena pakai seksi2 2 emmm paham2 ar kan sue...

NurIzza said...

owh header yang sangat cantek!!!!

Cik Suheela said...

Hang Leo: thanx bg pendapat..act, sy nak keje situ, tp bila tepuk dada tanya iman, sy rasa sy xboleh kot..sy takut terpengaruh..

Cik Suheela said...

mayra: kte nak keje tu, tapi after 3days fikir2, mintak pendapat mak n ayah, dorang kata xpayah. Then, sy pun fikir xpayahlah. Mungkin rezki sy bukan disitu.. :)

mayra da dpt keje ke??congrats ;)

Cik Suheela said...

pija: thanx 4 d opinion. :) but my mum n dad tak galakkan. after 3days fikir2, xpelah. i tolak dulu keje tu. lgpun i have so many things to settle with uitm..

Cik Suheela said...

zatul: tulah, aku tak p lah zatul. kalo ikut iman dlm diri ni, aku tkt je lama2 terpengaruh. ko jgn sedih2 tau xpat further stdy, jom keje kl ehe ;)

Jiha said...

Awak pergi inteview tu pakai baju pe?
Sy ada intvw nnti, company cine.