Friday, January 21, 2011

Bila kulit berjerawat menjadi isu kehidupan

Assalamualaikum koranggg!


Cakap pasal kulit muka ke, badan ke, mesti topik yang amat amat lah sesuai gila dengan jiwa perempuan ni. Betol tak? Nak wat camane, dah memang lumrah hidup lah kan, perempuan memang suka yang cantik cantik, indah-indah di mata. Kalau cakap pasal perlawanan tenis ke, sepak takraw ke, memang kompem-kompem lah perempuan dah tolak tepi. Tak gitu cik senah??


Nak dijadikan cerita, dulu-dulu muka aku punyalah  berjerawat. Bukan seketul dua, malah beribu-ribu lemon. Mak aih, boleh kata lemon pon kalah lah wehh.Benda ni bermula masa aku form2. Almaklumlah, dah "dewasa" time tu. Mulalah berjutajuta lemon jerawat kelua kat muka ni. Pehhh rasa sedih gila ahhh. Macam tak nak klua bilik je rasanya. Sampai sedara-mara semua tegur, eh muka kenapa ni? Nangis sekarang jugakk untuk aku T_T


Lepastu mula lah aku meng ekplorekan diri untuk mencari kosmetik-kosmetik diluar sana. Dari kosmetik buatan thailand, china, oberthesea, sampai lah ke kosmetik buatan Malaysia. Last-last yang sesuai dengan kulit aku yang buatan Malaysia ni. Dok susah-susah aku cuba buatan china lah, oberthesea lah, tup2 Malaysia jugak lah yang SEJIWA dengan aku. Ewah-ewah.


Nak tahu apa produknya? Aku rasa aku penah mention kot kat post2 sebelum ni. Aku pakai produk natasya. Ni pon selepas my pren kat matrik Johor dulu yang syorkan. Jangan kata tak berjerawat, bekas jerawat yang dulu-dulu punya pun tak penah kelihatan yuuuu.


Produk Natasya ni siapa lah yang tak kenal. Kalau tak kenal, ekau pi jo dekat toko-toko jamu kat umah ekau tu. Mesti ado punyo. Kalau nak mujarab, beli yang set lengkap terus. Siap ada toner, sabun muka, krim siang & krim pagi. Harga pon not bad, tak lah mahal cam SKII :p


Sekarang ni, ramai jugak lah yang puji kulit muka aku. Wahwahwah. Perah the santan yuu :p Walhal diorang tak tahu muka aku camane dulu. Siap ada mak kepada membe tanya aku, pakai produk apa, apesal kulit licin sangat HAHAHA. Makcik-makcik aku pon dok tanya aku pakai ape. Terima kasih lah sebab puji kulit aku. Walhal muka aku ni muka produk sangat-sangat. Paham tak ape tu "muka produk"? Muka produk tu muka pakai produk buatan malaysia. Tak natural langsungggg! T_T


Muka produk. Idung merah-merah sebab selsema. Makan kat mamak je ni. Pe de hal derr.

Ok, selain produk-produk, tak lupa jugak untuk buat perkara berikut:


1. Ambil wudhuk selalu.


2. Manjakan diri dengan masker muka yang sesuai dengan kulit muka. Kalau gwa, suka pakai masker cap MY SCHEMING!


3. Seminggu sekali ke, pakai lah pelekat hidung tu. Buang sel-sel hitam putih kat hidung tu.


4. Kalau basuh muka atau pakai krim, urut ke atas. Jangan urut ke bawah. Urutan muka ke atas buat kulit muka lambat kedut. Kira awet muda lah.


5. Kalau tengok cermin mesti kena baca doa melihat cermin :)


6. Minum air suam je selalu. Air manis jarang nak minum.


Itu saje lah tips yang eden leh kongsi untuk korang-korang semua. Cuba lah. Ingat, jangan pernah malas untuk mencantikkan diri. Walaupon ekau dah beranak pinak. Bak kata auty nani rostam. I heart u auty heeee :D


Peace. Bye koranggggg!

30 comments:

Dayana Nasir said...

samelah..masuk je form 2 jerawat berlumba2 nak hinggap kat muke ni.huhuhu..skrg parut nye tak hilang2 lagi..

Cik Suheela said...

Yeke..samelah kite yuuu..huhuhu..try lah pakai aloevera, bagus gak utk parut2 ni :)

puteri ain said...

good entry ! thanks for sharing..:)

cik ETTY said...

wah tips menarek ;)
jd ek kai natasha?
btw u comel~ ;)

Cik Suheela said...

puteri ain: ur wlcome puteri :)

Cik Suheela said...

cik ETTY: sangat menjadi! heeeee thanx dear etty ;)

amier azrul alias said...

wow..
tips kesihatan kulit.
haha..

Cik Suheela said...

amier azrul alias: wahahaha lelaki takyah bace syuh3 :p

amier azrul alias said...

terbace nk wat cmne
haha

Cik Suheela said...

wahahahaha :p

A.N.I.T.H said...

i pun ada bejuta lemon jawat masa sekolah dl.now dah tade. myb sebab hormon da stable kot:)

Cik Suheela said...

oh yeke..aha kan..orang kata makin berumur, jerawat pon berkurang heee :)

yan_n.i.m said...

aah ler..apesal eh zaman skola meriah ngan jrawat..daa besau nih, kurenggggg la sket.. hehe

AIMAN said...

tengok pic pon dah tawu..
lawo2.. hee

Cik Suheela said...

yan_n.i.m: tahu xpe. meriah jerawat kat muka. tiap2 hari jerawat raya sakan :pp

Cik Suheela said...

AIMAN: tq hehehehe :p

.izzati liyana. said...

serius la pakai natasya elok? product malaysia ni mcm takde effect jeh..taktaw nak pakai ape lagi da.

Cik Suheela said...

seriussss beb. terus elok muka i heeeeeee :D

fyna said...

thnx for the tips..
sharing is caring...
hehehe...

Cik Suheela said...

yeahhh sharing is caring :) ur wlcome fyna hehe..

azalia hjsalleh said...

woahhhhh bagus tips nie
nanti kita cuba

nur hidayah azman said...

wahhh...macammane rase kulit muka berjerawat ye(belagak)//
tips yg berguna,tips nak kempiskn pipi ade??ehhe

Si Gedung Gedang said...

anisa hang tuah memplagiat blog! mohon hati hati. sini buktinya. http://sang-putri.blogspot.com/2011/01/anisa-hang-tuah-is-plagiarizer.html

Cik Suheela said...

azalia hjsalleh: jum3 :)

Cik Suheela said...

nur hidayah azman: wahaha xde2. wat senaman jelah :p

Cik Suheela said...

Si Gedung Gedang: sbnarnye i xpaham sgt entry u T_T

SnowQueeny said...

siyus muka ko masuk sem 8 nie..mmg len gler.. makin cantik beb.. betui ker natasya tahan?? aku takot nak pkai.. hoho...

Cik Suheela said...

hohoho..aku tkt gak..tapi ko bley test dulu utk tahu keberkesanan nya heeee ;)

Anonymous said...

Natasya tu bahaya lahh !! boleh rosak muka ! ada hidrokuinon banyak ! nnt makin nipis kulit tuu,, tengok lah nnti muka u jd teruk !

Cik Suheela said...

haha yeke??you pakai ape???kif3