Thursday, December 23, 2010

Rahsia nak kurus dengan cepat!

Ok, tajuk memang tak tahan kan. Hahaha. Saja je wat entry ni sebab nak share ilmu dgn blogger lain. Tak salah kan. Walhal aku ni bukannya selim melim sgt ponn. Ni rahsia taw, jangan bagitahu orang lain :p

Semua orang perempuan nak badan yang selim melim, pinggang yang ramping, peha yang kecil, punggung yang kecil juga, dan sebagainya. Tetapi kadangkala kita alpa tatkala ada makanan2 sedap yang terhidang di meja makan rumah kita sendiri. Kadang2 tengok tv pon boleh naikkan nafsu makan sebab banyak sangat iklan makanan kat tv. Kan kan kan?

Ni antara yang saya boleh bantu anda la. Memang saya ikut tips ni.

1. Suka makan banyak bila time u all datang bulan kan? Jangan ikut tips ni time bulan mengambang ye. Sia-sia je sebab time bulan mengambang u all punya nafsu makan menaik, dan makan banyak. Ikut semua ini selama 10hari. Saya tak makan nasi 10 hari dan hanya mengambil makanan rebus sahaja. Antaranya fishball, telur, sayur & hotdog rebus. Benda2 macam ni karbohidrat dia tak tinggi sangat.

2. Saya tak ambil segala jenis makanan berkarbohidrat mcm nasi, roti.

3. Saya tak ambil makanan bergula macam kek, buah buahan, gula-gula, teh, kopi dan seumpanya.

4. Saya tak ambil ais. Hanya minum air kosong banyak-banyak.

5. Saya buat senaman ringan. Tak wat yang berat-berat. Dan menari Dance pad 30 minit bila dah terlanggar pantang hehehe.

6. Saya tak ambil deep-oil food. Macam jemput-jemput goreng, nuget goreng, karipap dan seumpanya.

7. Makan buah-buahan selepas 10 hari tips diet ini.

8. Pakai selua ketat kotsuban dan sapu pati halia pada bahagian yang anda rasa bermasalah.

9. Saya tak terus mandi kalau baru lepas makan.

10. Hanya akan baring selepas 3 jam makan.

11. Saya wat sit-up 10 kali setiap hari. Ini membantu anda untuk mendapatkan perut yang kempes. Chewah!

12. Saya kerap pakai seluar. Kalau pkai baju kurung, skirt & seumpanya, saya akan tetap pakai seluar ketat di dalam. Ini sgt2 membantu anda. Elak bentuk kaki menggelebeh.

13. Saya berus gigi setiap kali lepas makan. Ok, takde kena mengena.

Sekian tips yang tak seberapa dari i.

Untuk pengetahuan u all. I tetiba jadi perempuan bulat semenjak duduk rumah 6bulan praktikal. Berat jadi 49kilo! Tapi lepas seminggu ikut ni, trun 4 kilo you. Dapat berat asal balik, 45kilo. Belum pon 10hari ikut pantang larang taw. Tapi kalau tak tahan, mkn nasi sikit lah. Nnti pengsan, i pulak yang di salah kan :p



Lepas habis 10hari, boleh la makan nasi tapi ikut kalori yang anda perlu ambil lah setiap hari. Macam perempuan 1500kalori je sehari. Jangan lebih-lebih.

22 comments:

Ogy said...

owhhhkk kuatkah iman mama utk harungi semua itu??? huhuhuhhu

Cik Suheela said...

Hahaha..akak, kita pon kuat iman habes dah. tp larat seminggu je.

aYu^NiA said...

wah...rs2nye semnggu lum ttntu..hehe...tp las tips 2 b'kesan gak..hhehee..bl da gosok gg..mst cam mls nk mkn lgi..hehehe

cik ieyra said...

auwww ! suka entry neh :P

I.Hazwani said...

Ada tips nak naikkan berat badan/isi kan badan tak? :D

Amanina Sofea said...

kalo da kurus nnti jd keding plak..
hehe :)

Cikin said...

prnh cuba utk tak makan nasi ,
tp susa gila .
anyway , still nak cuba jgk (:
thanks for the tips .

Cik Suheela said...

aYu^NiA: oh tidak. saya masih lagi rajen makan hahaha

Cik Suheela said...

cik ieyra: awwww awww! :p

Cik Suheela said...

I.Hazwani: i tahu, mkn weight gain heee ;p

Cik Suheela said...

Amanina Sofea: eh kalo dah kurus tak yah taw hehehe.

Cik Suheela said...

Cikin: ur welcome dear :)

ayulunera said...

wah.....nice tips..tapi ayu nak gmok..hehehe....bmi ayu pon paras nak underweight..yang penting kene disiplin kan...weee

Cik Suheela said...

eh ayu tak leh ikut ni. ayu kecik mey. heee ;)

Freaky F said...

nk try la tips utk kurus ni..haha

Cik Suheela said...

Freaky F: silakan heeee :)

aida4eva said...

w0w..menarik..leh try ni~ fuhfuh..kuatkan iman~

Myra Jay said...

Tips yg menarik.. TQ sudi syer.. :)

Cik Suheela said...

aida4eva: try lah heeee ;)

Cik Suheela said...

Myra Jay: sama2 mira :)

eesyaheera said...

ee nak ikut tips ni. berat dah naik 3 kg duduk rumah masa cuti. thanks suheela :P

Cik Suheela said...

hahahaha xpe. i paham, i pon mcm tu ;) try ur best.