Monday, May 17, 2010

Asam Pedas Kak Do

Seperti yg dieksplen td, ka do tu mak saye ye..nak cuba resepi ini??sila scroll ke bawah lagi ye..


Bahan-Bahan:
-cili kisar (dlm 3senduk ke 4 senduk besar)
-air asam jawa (klw xde blh ganti dgn sekeping asam keping atau tomato)
-daun limau purut (2-4 helai) Klaw xde, pkai bunga kantan ye.
-Ayam gorng atau ikan goreng (ikut suka)
-Gula sikit, jgn byk2 ye.
-Garam secukup rasa.

Bahan-Bahan untuk dikisar:
-Bawang putih (1labu blh kot, nak lebih pon xpe)
-Bwg merah besar satu.
-Halia (sebesar satu ruas ibu jari)

Cara Membuat:
1. Panaskan minyak. Dah panas, masukkan bahan2 yg dikisar td. Pastu masuk cili kisar.
2. Masak sampai cili garing tau. Lama sikit. Klaw kejap sgt mask cili nnti xsdap. Ni petua mak saye. Pastu masuk kan air. Ikut suka, nak pekat xyah letak air byk sgt.
3. Lepatu masuk ayam/ikan gorng. Masuk asam keping. Pastu masuk daun limau purut.
4. Tunggu sampai mendidih dan dah masak betul2 tutup api. Siap untuk melantak.

Hidangan untuk 5-6 orang. Selamat mencuba :)

No comments: