Friday, February 5, 2010

Menu harian

Dulu2, tiap2 hari i mkn nasi lauk hotdog sambal..u taw x knp??sbb i nk bajet duit..teruk ek??mlmpau..kau dpt biasiswa kot, yuran uitm pon rm490 je..lbih2 kau watpe??joli kot haha..

Tapi skrg tak lg..semenjak timbang ritu kat bilik membe aku, lemak aku terlebih sbyk 4% tp berat aku underweight..haaa lps tu trus mkn mknn berkhasiat..tiap2 ari msti amik sayur n buah byk2..nasik tu aku amik jgk..awl2 try xnk mkn nasik, tp tak boleh!!! serius..aku xblh idup tanpa nasi..klw sehari xmkn nasi aku rase rindu gile kat nasik..mlm2 terbayang wajah nasik tu..pastu mule la nafsu mkn aku lg menaik..jdi aku amik kptusan utk amik je nasi dlm kuantiti yg sdikit..


Pelik ek, underweight tp lemak tlebih 4%???haha amat memalukan..ni sume sbb incik hotdog..org kate mkn hotdog mnggemok kn..hotdog ni lemak dy tggi woooo..skrg aku da tak mkn da hotdog smbl ni..aku amik ikan sayur n buah je tiap2 hari..sehat..daging wat mase ni xnk mkn..takot wooo...lemak lbih 4%..seram seh..blm kawin da tlebih lemak..lps kawin camne la pulak T_T


Ckp psl diet..budak2 kls aku skrg sdg hangat mmperkatekan topic diet ni kat kelas..bukan bdk pmpuan je yg nk diet, bdk laki kls aku pon same nk diet hahaha xblh blah..yg aku pelik nye, ade sorg bdk laki kls aku crite yg die diet care begini:

'aku tak mkn nasik'
bestu kau mkn ape???

'aku xmkn la..tp mlm td aku lapa sgt aku mkn megi..lgipon aku pose harini..'
yeke??sahur ape td pgi??
'roti canai'
(beberape minit lps tu, dy trus buke pose sbb nmpk kwn dy bwk sandwich p kls)

Hahah..klaka gile mase aku dgr cite ni..terguling2 aku..diet mcm ni salah kot aku rase..sbb pemakann dy x seimbang la beb..pd aku, perlu pmknn seimbang klw nk diet..pttnye klw nk diet, sgale jenis roti xblh mkn..termasok lah roti canai n roti gardenia yg slalu kte mkn tu..dlm roti tu ade tepung n tepung tu mnggemukkn drpd nasi taw tak..

Hampir separuh bdk kls aku kot yg nk diet..tak mcm hot pulak topik diet ni kat kelas..siap ade membe aku yg smpai pengsan2 xmkn nasi dr pgi smpai ptg..ish2..kes bhaye kn klw da smpai pengsan2 ni..pd aku, nk diet kene btul2, jgn mkn mknn smbrangan..xsmstinye mkn nsi tu mggemok kn..kau mkn nasi siket, tp lauk byk..lauk tu pilih yg sehat2..jgn amik yg brminyak2..pastu mkn buah utk senang lawas..dah tu mlm xyah mkn lg..tahan nafsu mkn tu..klw aku la kan, aku tulis kat whiteboard bilik aku, "JANGAN MKN BYK LA, NNTI KAU TAK COMEY LA NGOK" Hahaha..stiap membe yg dtg bilik aku dok gelak bce ayat tu..tp yelah, pd aku bnde tu wat aku bsmgt taw..xde la aku nk sntuh2 mknn bmiyak ni lg..

Ok lah, tu je tips yg aku rase bgune la jugak kot..korg blh la try..pastu try tgk kndungn lemak dlm badan kau menurun ke tak..hehe..bubui! :)

jgn lupe utk senyum slalu =)

No comments: